Болести за косата: 8 най-чести болести на скалпа

Преглед на заболяванията на косата и скалпа днес много често, техните причини, салон и традиционни методи на лечение, ролята на трихологията в съвременния живот човек. Полезна информация за това кога да звучи аларма и как разграничават едно заболяване от коса от друго.

Съдържание:

 • Алопеция / плешивост
 • отпадане
 • пърхот
 • себорея
 • раздел
 • чупливост

Косата не е отделен, независим орган. Не е така повече от придатък на кожата – обяснява този факт пряка зависимост на косата от здравето на скалпа. Тя, вътре обрат, отразява, като в огледало, всички недостатъци на вътрешното органи: имунната система е отслабена, стомахът се повреди, загубиха нервите си – всичко това се отразява на състоянието на косата, която започват да се разболяват. Сплит, паднал, покрийте се с мазен блясък и пърхот, тънък, пауза – изпадат много различни нещастия на техния дял.

Най- такива ситуации болестите на косата и скалпа не са винаги можете да се поглезите със себе си, нуждаете се от помощ специалисти. Има отделен клон на медицината – трихология (“изучаване на косата”), – която изследва структурата, болести, растеж, защита, хранене на косата и скалпа. Това е за трябва да се свържете с трихолозите, ако възникнат проблеми с това проблема. Преглед на най-често срещаните и актуални днес заболявания на скалпа ще помогнат да се реши какво не е наред с косата защо са започнали да се разболяват, как са се лекували.

Какви са болестите на косата

Алопеция / плешивост

Всеки знае, че косата може да падне по различни начини: можете няколко пъти една година, за да вземете нишки с четки за коса и възглавници, и можете да ги загубите парчета, от които ще бъдат изложени областите на скалпа. Последният случай в ежедневието се нарича плешивост, в медицината – алопеция. Това е интензивно отпадане. коса, която по някакъв начин, но води, наистина, да плешивост – частична или пълна. Тази патология се свързва или с свързани с възрастта промени в организма, или с сериозни вътрешни заболявания, без които лечението нещастието не може да се отърве от.

Трихолозите разграничават няколко вида болест:

 • дифузна алопеция – коса стават редки и тънки по цялата повърхност глава;
 • лобуларна алопеция – по главата образуват се области на пълно отсъствие на коса;
 • андрогенна алопеция – плешивост, продиктувано от повишени кръвни нива на мъжките генитали хормони;
 • тотална алопеция – пълна няма коса по главата, т.е. плешив мъж.

Тези заболявания на скалпа са най-често мъже и жени в зряла възраст, макар и с тежки заболявания, след това преминаване на химиотерапия или лъчетерапия, алопеция, хора страдат млади, много млади. Всеки вид оплешивяване е много неприятно. козметичен дефект, който може да причини сериозно психологическа травма (особено за млади момичета и млади жени). Първо, за да не се стига до толкова трудно състояние симптомите на заболяването трябва да потърсят професионална помощ на трихолози, които ще идентифицират причината за алопецията и вида на патологията да се определи и се предписва лечение.

отпадане

Всяка жена поне веднъж в живота е изправена пред неудобство когато трябва да вземете разрошена коса из цялата къща: не само от гребен, но и от възглавници, столове, баня, дрехи и други места, с които косата влиза в контакт. Не се натрупват нишки е алопеция, въпреки че може да доведе до него условия на движение. Тя е постепенна и не толкова интензивна. процеса на загуба на коса, което води до различни фактори и обстоятелства.

Причини за тази болест на косата трихолози обадете се на:

 • авитаминози – липса на (най-често сезонни) микро и макроелементи, витамини;
 • страничен ефект от продължително или неграмотно приемане някои лекарства;
 • хормонални нарушения;
 • всички видове инфекциозни заболявания;
 • неуспех в нервната система (постоянен стрес, удължен депресивни състояния, нервни разстройства);
 • наследствен фактор също може да причини заболяване;
 • дефектна, неправилна грижа за косата, кожата главата.

За лечение на тази болест, а не за пренасяне на алопеция, необходимо е първо да се определи какво го е причинило развитие. След това се нуждаете от всички сили, за да се опитате да елиминирате това провокиращ фактор в живота си.

Само тогава можем да продължим с предписаното лечение. трихолог, правете домашни маски срещу косопад и за укрепване на корените

Това ще ви позволи напълно да възстановите косата на главата си. и вече не се връщаме към този проблем.

Най-честите заболявания на скалпа

Получихте ли сива? Можеш да се биеш с нейния дом методами>>.

Народни средства срещу загуба, пърхот и разделяне на краищата описаны тут>>.

пърхот

Пърхотът става болест на XXI век, бичът на модерното лице, от което понякога дори най-модерните и ефективни, скъпи и брандови средства. Това е странно белене на епитела на главата при интензивно ексфолиране кожата се образува от сиво-бели люспи – мъртви клетки, разпадащ се от главата в най-неподходящите моменти. независим пърхотът не е заболяване на скалпа: това е само симптом различни вътрешни смущения в организма. Модерно здраве поколението не е различно, така че трихолозите звучат алармено: включено Днес около 75% от цялото население страда от пърхот.

Причините могат да бъдат много различни:

 • хипотермия не само в целия организъм, но и в него по-специално – скалпа (това се отнася за тези, които ходят без шапки на студено);
 • честа употреба на термични инструменти за коса – сешоар, гладене, клещи;
 • отслабен имунитет;
 • материал за шапки с ниско качество (синтетичен);
 • бери-бери;
 • реакция на кожата към неправилно или лошо качество козметика за коса;
 • лошо хранене бързи храни, мазнини, кисели краставички, пикантни храни, алкохолни и газирани напитки);
 • разрушаване на стомаха;
 • невроза, хроничен стрес, постоянна депресия;
 • промени в хормоналния фон (по време на пубертета, менопауза, бременност, когато приемате хормонални лекарства).

Повечето от причините зависят от начина на живот, който води хора. При първите признаци на заболяването се препоръчва сериозно Помислете за компетентната грижа за косата и скалпа. лечение може да бъде у дома, ако все още е възможно да се коригира (нормализира храна, откажете се от лошите навици, намерете подходящо продукти за грижа за кожата на главата).

Но когато болестта бъде пренебрегната, ще бъде по-полезно да поискате помогнете на трихолога.

Той ще съветва медицински процедури, сред които най-много Криомасажът и физиотерапията са ефективни.

Методи за лечение на болести по косата

себорея

Понякога се наричат пърхот и себорея същото заболяване, като се използват тези думи като синоними. обаче пърхот е само причината за по-сериозна и достатъчно тежка заболявания на скалпа – себореен дерматит. Той е патологичен нарушение на мастните жлези на главата, които се намират на космените фоликули и секретират подкожната мастна тъкан, чиито функции са много важен за здравия вид на косата и косата. Той защитава къдрици от външни агресори под формата на ултравиолетови и ниски температура, овлажнява, придава естествен блясък. Но ако жлезите започват да произвеждат твърде много от него или обратно малко, последствията са най-тъжни.

Симптомите на това заболяване на скалпа могат да възникнат, както следва:

 • цели части от мазна, лъскава, лъскава кожа;
 • косата бързо се замърсява, вече става мазна няколко часа след измиване на главата;
 • много пърхот;
 • кожата на главата е възпалена и не може просто да сърби, но боли истинското значение на думата;
 • леко сърбеж на скалпа постепенно се превръща в огромен желание да го разресва в кръвта;
 • косата може да започне да изпада.

Ефектите от себорея нищо не обещават добре болен, защото между тях:

 1. Трудно е да се лекува и много болезнена пустуларна заболявания на скалпа;
 2. Размножаване на акне вулгарис;
 3. Устойчив физически дискомфорт под формата на сърбящ скалп;
 4. Козметичен дефект, който не може да премахне никакви средства грижа за косата

Лечението на това заболяване на скалпа се предписва от трихолога, като се започне на индивидуалните характеристики на пациента и причините за това провокира развитието и прогресията на себореята. Интегрирана Терапията включва хипоалергенна диета, курс антимикотично лечение, физиотерапия (дарсонвализация, криомасаж). Това лечение е ефективно. по отношение на двата вида себореен дерматит – мазнини и. t суха.

раздел

Много хора мислят, че разделенията не са нищо повече от това козметичен дефект, който минава сам по себе си и не изисква няма лечение. Това мнение е погрешно, защото косата започват да се разделят навсякъде в ядрото си – това е болест, което е познато на трихолозите. Болестта се проявява по-често. общо на фона на прекомерната сухота на косата.

В този случай можете да наблюдавате разнообразие симптоми:

 • безжизнен, скучен вид на косата;
 • разделяне на нишки по цялата дължина, а не само върховете;
 • тежко объркване, което усложнява процеса надраскване;
 • отслабена и изтъняваща коса;
 • крехкост, а също и придружаваща загуба на нишки по-правилно е да се помисли за резултата от разделени краища, а не за нея симптоми.

Както и при лечение на други заболявания на скалпа и косата, съкращения трябва да се отървете от, изключване от живота си неблагоприятни фактори, които могат да предизвикат това заболяване.

Тя може да бъде постоянен стрес, неконтролирано приемане лекарства, лоша диета, злоупотреба със сешоар, лошо качество боядисване, чести пермеи, глави хлорирани вода. Ако се опитате да се отървете от този комплект и осигурете коса, правилната грижа, най-вероятно никога няма да има се справят с разделения.

Видове болести на скалпа

чупливост

Разхлабена, суха, дехидратирана коса – също далеч от козметичен дефект, който всички смятат за тези нещастия. В Трихологията за тези явления има дори научен термин: това заболяване Професионалистите наричат трихоклазия. Тя или е вярна симптом на някои вътрешни патологии и заболявания, или поради пренебрегване на собствените им къдрици. вроден форма на заболяването (т.нар. нодуларна трихоклазия) диагностицирани в единици.

Най-често става дума за закупуване на нестабилност в България резултатът:

 • хронична неизправност на стомаха;
 • проблеми с пикочната система;
 • хронични инфекции (тонзилит, туберкулоза);
 • червеи;
 • често боядисване на косата;
 • редовни химически вещества.

Лечението на това заболяване започва с идентифициране на причината и нейното изключения. След това се назначава здравата коса. процедура. Основата е терапията на основното вътрешно заболяване лечение на крехка коса.

Днес успехът и благополучието на съвременния човек до голяма степен се определя от признаците на силното му физическо здраве и цъфтящ вид. Обърнете внимание на ноктите, кожата на лицето, фигура и, разбира се, върху косата.

Блестящ, красив, здрав, без порязвания, крехкост, пърхот, те свидетелстват за добро здраве, което ви позволява да достигнете върхове, успех, надеждност. Като има предвид, че техният тъп цвят, безжизненост, плешивост, сухота, крехкост, разделени краища, пърхот и паднали нишки по раменете показват друго. Затова и така Важно е да се открие заболяването на ключалките в най-ранните етапи и своевременно да се свържете с трихолозите за тяхното лечение.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: