Алопеция: причини за загуба на коса, лечение в в зависимост от вида на заболяването

K акво е такова заболяване на косата и скалпа, как е алопеция? Какво да правите, ако имате такава диагноза? Подробно описание на патологията може да се намери тук: видовете възможни причини, ефективни методи на лечение, необходими анализи за диагностика, прогнози за бъдещето.

Алопеция е патология, състояща се от общо загуба на коса води до частична или пълна загуба по главата. Основната причина е сериозна повреда. фоликули. Постоянно увеличаване на броя на хората с плешивост – актуалният проблем на естетичната медицина и дерматологията в нашия дни.

Това заболяване често води до значително намаляване на качеството на живот, както и нарушената психосоциална адаптация, особено при жените. Обикновено, алопеция коса Трудно е да се лекува, защото причините и механизмите на развитие слабо разбрано и също така създава устойчивост към традиционни методи на лечение.

Какво е алопеция коса

Причини за възникване на алопеция

Лечението на заболяването зависи до голяма степен от това какво причини за алопеция. Това обаче се отнася до многофакторни патологии, тъй като е много трудно да се определи в случай по случай, защо косата започва така напълно и падат бързо. Най-често срещаната провокация на това болестните фактори включват:

 • наследственост;
 • вродени заболявания (аплазия на кожата, ихтиоза, инконтиненция пигмент);
 • дискоидна форма на системен лупус еритематозус;
 • автоимунни заболявания (саркоидоза, склеродерма, амилоидоза, дерматомиозит, цикатризиращ пемфигоид) – автоимунен алопеция;
 • липоидна некробиоза на фона на нарушен метаболизъм и диабет;
 • лихен планус;
 • гъбични кожни лезии;
 • циреи;
 • себорея (себореен алопеция);
 • тумори на кожни придатъци;
 • рак на кожата;
 • наранявания, увреждания, гнойни възпаления на скалпа;
 • бери-бери;
 • стресови състояния (психогенни алопеция);
 • нарушения на кръвообращението;
 • заболявания на храносмилателната система;
 • продължителна употреба на някои лекарства;
 • химическо отравяне (живак, бисмут, борати, талий);
 • радиоактивно излъчване;
 • лъчева терапия;
 • хормонални нарушения (хормонални алопеция).

В повечето случаи алопецията на главата е неприятна. следствие от някои тежки вътрешни заболявания. Но в този случай лечимо е, ако завършите терапевтичния курс заболяване. Всичко е много по-лошо, ако се дължи наследственост – в този случай прогнозите са най-често много разочароващо. Въз основа на симптомите и причините за загуба на коса различават голям брой алопеция.

Произходът на името. Срокът дойде съвременна медицина от древни езици: на латински “алопеция”, на гръцки “alopekia” – плешивост, плешивост.

Един от най-ефективните начини за решаване на проблема е да се използва Топик сгъстител. Това е сгъстител за коса. За да научите Повече информация и можете да закупите тук: //toppikrussia.ru/

Видове алопеция

В медицинската практика е представена алопеция множество видове. Има различни класификации. някои вземат под внимание само външните признаци на патологията. Други са базирани на причини. Трети смятат механизма на заболяването. Някои разглеждат няколко фактора едновременно. По един или друг начин, но в диагнозата обикновено показва коя алопеция е диагностицирана пациента.

Цикатрична алопеция

Cicatricial алопеция е процес на косопад, което има необратим характер поради тежко разрушение космените фоликули. Основните причини за този вид заболяване – възпалителни, атрофични и цикатрични процеси в скалпа. Крайният – образуването на белези и пълното разрушаване на космените фоликули засегнати области на главата (с други думи, частични алопеция).

Нецикатрична алопеция

Нецикатричната алопеция представлява до 95% от всички кожни заболявания главата и косата. Причините и механизмите на развитие на тази патология са все още порите остават слабо разбрани. Тя е представена от различни видове.

 • Дифузна алопеция

Дифузна алопеция – резултат от женска хормонална корекция организъм по време на пубертета, бременност, кърмене, менопауза. Плешивостта се появява равномерно по главата, се характеризира с доста бърза загуба на коса. Общият загуба на цялата глава на косата е рядкост. Разделени на подвида:

* Анаген алопеция възниква по време на периода. интензивен растеж на косата;

* Телогенна алопеция – във фаза на пълна почивка фоликули.

Обикновено дифузната алопеция се предизвиква от употребата на лекарства стресово състояние, липса на микроелементи.

 • Фокална / алопеция алопеция

Гнездящата (фокална) алопеция е 5% от пациентите. единичен джобовете на плешивост имат характерен, несравним заоблен оформят. Заболяването обикновено се появява в тилната област. огнища склонни към растеж и постепенно сливане и накрая форма доста големи плешиви петна по главата. Трихолозите отбелязват три етап на фокална алопеция:

 1. прогресивно (4-6 месеца) – активна загуба на коса, сливане джобове на плешивост;
 2. стационарни – прекратяване на косопад;
 3. регресивен – възстановяване на здравия растеж на косата.

Има следните типове гнездящи алопеции:

* Маргинални – огнища се образуват по ръба на косата части на главата (на гърба на главата, слепоочията);

* гол – образуването на големи огнища плешивост в главата с запазване на отделни нишки върху някои области;

* трихофития – косата се скъсва на височина 1 виж, отрязване на алопеция ареата трябва да се разграничи от гъбична инфекция;

* андрогенна алопеция, женска и мъжка тип, то е свързано с дисбаланс на половите хормони (мъжки и жени) в кръвта.

Тези форми на фокална алопеция са доброкачествени. К злокачествени включват следните видове:

* междинна сума – бавна прогресивна ток, когато пада не само косата на главата, но и веждите мигли;

* общо – пълна загуба на косата главата и лицето за 3 месеца;

* универсална – косата пада върху лицето, върху главата и цялото тяло.

Злокачествените форми на алопеция са трудни за лечение, но може да има издатини за възстановяване на косата успокояващо.

 • Андрогенетична алопеция

Андрогенетичната алопеция представлява 90% от всички заболявания. този тип. Някои изследователи го приписват на дифузни форми, често се комбинира с мазна себорея. Свързан с наследствен предаван геном, чиято функция се прилага в косата крушки.

Това не са всички видове алопеция, които съществуват в Триолоджи. Въпреки това, този преглед на най-често срещаните форми достатъчно, за да си представим как тази патология е многофакторна. Генетика, вътрешна болести, хормони, начин на живот – всичко може или иначе провокират развитието на плешивост. Но спрете го това е много по-трудно. Но първо трябва да се уверите, че е така не сезонна или следродилна загуба на коса, но нещо повече сериозно.

От живота на звездите. На известни хора Андре Агаси (американски тенисист) стана заложник на алопеция, Брус Уилис (американски актьор), Михаил Горбачов (съветски политик), Александър Лукашенко (президент на Беларус), Есхил (Древногръцки драматург) и много други известни личности.

Видове алопеция

Диагностика на заболяването

Как да лекува алопеция, само трихолог може да ви каже, но за назначаването на подходящ терапевтичен курс той трябва направете диагноза, която включва цялостно изследване тялото:

 • определяне на хормоналните нива: проверява се функцията на щитовидната жлеза жлези, определени от нивото на мъжките хормони в кръвта;
 • пълна кръвна картина за откриване на имунни нарушения система;
 • да се изключи сифилистичният характер на заболяването, да се предпише серологичен кръвен тест, RPR тест;
 • микроскопско изследване на косми за гъби;
 • биопсия на скалпа разкрива трихофития, цикатриална алопеция фонов лупус еритематозус, саркоидоза или лихен планус;
 • спектрален анализ на косата.

Това е приблизителна диагноза за алопеция, от която до голяма степен зависи форми и тежест на заболяването. Анализи и проучвания лекарят избира след първоначалния преглед на скалпа. След като лабораторните данни бъдат получени, той ще ги достави диагностициране и предписване на подходящо лечение.

Любопитен факт. Повечето хора Алопецията започва на възраст от 20 до 30 години.

Лечение на алопеция

Лечение на алопеция

В зависимост от вида на заболяването, лечението алопеция може да бъде много различно: антидепресант или противогъбични, противовъзпалителни или комплексни. Ако е с разрешения на лекаря да допълни предписаните от него лекарства народни средства, възстановяването няма да трябва дълго да чака.

на наркотици

 1. Антидепресанти и успокоителни за помощ при алопеция защото фиксират нервната система. Неуспех в работата й – една от най-честите причини за това заболяване.
 2. Цинк-съдържащи лекарства за алопеция помагат да се справят себорея, гъбички и други кожни заболявания.
 3. Витамини за алопеция са необходими във всеки случай, независимо от това форми на заболяването.
 4. Микроелементи
 5. Аминокиселинни метаболити.
 6. Ноотропи (Cerebrolysin, Nootropil).
 7. Курантил, Трентал, Доксий, Аминофилин, Хепаринов маз, Солкосерилът не са лекарства за алопеция в буквалния смисъл на думата на думата, но те подобряват кръвообращението в скалпа и насърчават най-бързото възстановяване на косата.
 8. Имуномодулатори (Inosyplex, Timopentin, Levamisole), имуносупресори (PUVA терапия).
 9. Добре помага глюкокортикоидния маз с алопеция.
 10. Преднизолон, триамцинолон.
 11. Биостимуланти на растежа на косата (миноксидил).

Терапевтични процедури

 • Според изследванията мезотерапията за алопеция е една от най-ефективните терапевтични процедури; коктейл е избран индивидуално, според анализа и диагнозата;
 • йонофореза;
 • фонофореза;
 • дарсонвал с алопеция също дава добри резултати;
 • микро-течения;
 • лазерно лечение;
 • масаж;
 • хирургична трансплантация на здрави фоликули на места плешивост.

Народни средства

 1. 100 ml растително масло се смесва с 20 нарязани орехи ядки. Тази маска за алопеция, заедно с лекарства бързо възстановява изгубената коса.
 2. Натрошен чесън или нарязан лук, за да се втрие плешиви области.
 3. Смажете плешивите петна със сок от пресни корени от хрян.
 4. Нарязан на кафяв пулп, нанесен върху проблемните зони главата.
 5. Смесете корените на репей и кората на върбата в равни количества. 4 маси. хижи. разбъркайте с литър вряща вода, настоявайте 30 минути. изплакване инфузионна глава след измиване.
 6. 4 шушулки от червен пипер се наливат 500 мл водка, настояват 3 на седмицата. Втрийте тинктурата от пипер в засегнатите области на главата.
 7. Смесете в равни части пелин, живовляк, медуница, кентавър и мъдрец. Трапезария l. разбърква се с чаша вряла вода, добавете таблици. л. мед. Сварете 5 минути, прецедете. Разтрийте плешиви петна за 15 минути. Курсът на лечение е 10 дни.

Начин на живот

В много отношения успехът на лечението при алопеция у дома зависи от начина на живот, който ще доведе пациента. trichologists обикновено се препоръчва да се придържат към следните препоръки.

 1. Заспите поне 8 часа дневно.
 2. Не работете през нощта.
 3. Достатъчно за почивка.
 4. Алтернативни умствени и физически дейности.
 5. Да се пенсионира, ако работата означава вредно условия.
 6. Избягвайте стресови ситуации.
 7. Хранене добре е това, което трябва да направите, когато е за алопеция предотврати липсата на хранителни вещества в организма.

Само лекар може да каже точно как да се лекува. алопеция в зависимост от формата на заболяването. Може да започне намажете плешивите петна с универсален Solcoseryl, от който помагате всички проблеми, но ако това е гъбична инфекция, това няма да помогне. Можете да пиете засилен курс на антидепресанти, но не и косата косата ви няма да се увеличи, ако провокиращият фактор е наследственост. Затова е по-добре да се постави диагноза от специалист и да се придържат към точността на своите препоръки.

Това е интересно. Преди това беше така плешивостта се наследява само по майчина линия. Въпреки това, последните проучвания показват, че алопецията може да бъде от баща.

Прогнози за болестта алопеция

Допълнителни прогнози

Ако искате да знаете бъдещите прогнози за това заболяване, тогава те са много неясни и зависят от формата на оплешивяване, начин на живот пациент, своевременност на терапевтичния курс. Да, можете лекува алопеция, ако не се дължи на наследствен фактор. С цикатрична и тотална фокална форма косата също не е възстановяване поради тежко увреждане на фоликулите, но тук трансплантацията може да помогне.

Въпреки факта, че алопеция заболяване Дерматолозите са забелязани като доста тежки в хода му с последствията, с навременно и правилно лечение, прогнозите са най-много благоприятно. Следователно, разреждането на косата и плешивостта не могат да бъдат толерирани. трябва. Жените не трябва да носят перуки – трябва да се опитате самия край, за да запазят родната си, оживена коса. Но за това трябва да полагате достатъчно усилия и може би да харчите много пари. Във всеки случай поддържането и консултирането на трихолога е просто са необходими. Самолечението тук е неприемливо.

Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: